Uluru: 3 manieren om dé highlight van Australië te bekijken

1 december 2015 , In: Australië, Reizen , With: 4 Comments
0

Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, is misschien wel het meest herkenbare natuurfenomeen van Australië. De enorme rots, want dat is het in feite, ligt in het midden van Australië, in het Noordelijk Territorium, zo’n 450 km rijden vanaf Alice Springs. Je kunt hier naar toe vliegen en vanaf daar een auto huren, zoals wij deden. Maar een roadtrip vanuit bijvoorbeeld Adelaide of Darwin is ook mogelijk. Bereid je dan wel voor op vele uren in de auto. Wij kozen liever voor de snelle manier. Een week verbleven wij in de Australische Outback, waarvan 1,5 dag in het Uluru-Kata Tjuta National Park. In die 1,5 dag hebben wij Uluru van verschillende kanten bekeken.

Uluru van dichtbij

Het regent op de ochtend dat wij Uluru bezoeken. Het altijd zo rode woestijnzand, kleurt nu vies bruin. Ook Uluru mist zijn bekende rode gloed in dit natte weer. We betrappen onszelf erop licht teleurgesteld te zijn, maar we laten ons niet kennen. We wachten geduldig in het Culturele Centrum tot de regen stopt. Na een flinke bui, beginnen wij een uurtje later dan gepland aan de Mala Walk. Je kunt vanuit het Culturele Centrum naar het startpunt van deze wandeling lopen (2 km). Geen grote afstand, maar wij willen ’s middags ook nog Kata Tjuta bekijken. Dus rijden we naar de Mala parkeerplaats en nemen vanaf hier het pad dat ons in 1 km naar de Kantju Gorge leidt. We ontdekken al snel dat Uluru in de regen nog zo gek niet is. Het hemelwater stroomt in kleine watervalletjes van de grote rots af. Ze lijken overal en willekeurig te ontstaan. Dat geeft Uluru een heel ander aangezicht. De Kantju Gorge is een perfect gestroomlijnde holte uitgesleten in de rotswand (foto linksonder). Onderweg zien we ook Anangu rotstekeningen in een grot. Bijzonder om te zien. De tweede wandeling die we maken is de Kuniya Walk vanaf de gelijknamige parkeerplaats. Dit is een kort loopje van 500 m naar de Mutitjulu Waterhole, een kleine waterpoel aan de voet van Uluru (foto rechts). Ook hier glijdt het water in verschillende stroompjes van de rots.

Uluru van een afstandje

In plaats van dat wij de gehele Uluru Base Walk doen (10,6 km), kiezen wij voor een autoritje rondom Uluru. Langs de weg stoppen we enkele keren en maken foto’s. Vanaf een afstandje zie je goed hoeveel watervalletjes er inmiddels zijn ontstaan. De rots ziet er vanaf iedere zijde weer anders uit. Soms recht en hoekig, maar meestal rond en organisch.

Uluru van veraf

In de middag wandelen we bij Kata Tjuta. Op de terugweg naar het Ayers Rock Resort waar we verblijven, rijden we nog eens langs Uluru. Bij zonsondergang (of zonsopkomst) is Uluru op zijn mooist. Vanaf de Car Sunset Viewing, een parkeerplaats langs de weg, kun je prachtige foto’s van de gehele rots maken. Normaalgesproken zorgt de ondergaande zon voor die indrukwekkende rode kleur. Helaas gooien de wolken deze avond roet in het eten. Zo jammer! Maar op een gegeven moment breekt de lucht open en piept de zon toch nog af en toe tussen de wolken tevoorschijn. Voor eventjes licht Uluru op. Daar zijn we voor gekomen!

We hadden graag nog een nachtje willen blijven om Uluru ook mee te maken in de stralende zon. Hoewel we genoten hebben van onze tijd in het Uluru-Kata Tjuta National Park, balen we er beide een beetje van dat we de intens rode kleur niet hebben kunnen zien. Toch vervolgen wij na 1,5 dag onze roadtrip. De Outback heeft namelijk nog meer te bieden. En alsof het zo moest zijn, lopen wij de volgende dag een ouder echtpaar tegen het lijf. Midden in de Kings Canyon wijzen zij ons erop “how lucky we are to have seen Uluru in the rain”. Dit komt namelijk zelden voor! Een mooie realisatie te midden van een enorme kloof in ‘the middle of nowhere’. Zo is het maar net. Als je te veel vasthoudt aan je verwachtingen, loop je de kans mis om de andere dingen die op je pad komen ook te waarderen.

Ik kijk met veel plezier terug naar deze bijzondere ervaring in de woestijn. Wat is jouw highlight van Australië?

 1. Beantwoorden

  Wat een mooi reisverslag!

  Vriendelijke groet,

 2. Beantwoorden

  Prachtig zo’n uitgestrekt landschap en dan ineens zo’n kolos van een berg! Helaas nog nooit in Australië geweest. Mede vanwege het gevoel dat een paar werken daar gewoon veel te weinig is.

  • Reishoedje
   • Reishoedje
   • 31 december 2015
   Beantwoorden

   Een paar weken is inderdaad wel kort. Vooral om dat Australië zo enorm groot is. De lange vlucht er naar toe speelt ook nog mee. Wij hebben in relatief korte tijd toch veel kunnen zien. Maar ook heel veel kilometers asfalt 😉

PLAATS EEN REACTIE

Van wie is Reishoedje?

Dit Reishoedje is van Maria. Op reis gaat Reishoedje altijd met haar mee. Vaak naar zonnige oorden. In de kou wordt Reishoedje ingewisseld voor een reismuts. Maar dat klinkt zo raar. Vandaar de naam Reishoedje!

Instagram

Facebook