Actief || 3 fietssteden in de spotlights: Wenen, Lissabon en Nice

22 oktober 2015 , In: Europa, Reizen , With: No Comments
0

Als echte Hollander zit ik graag op de fiets. Ook tijdens een stedentrip. Nog altijd is Amsterdam dé fietscapital van Europa. Maar ook in veel andere Europese steden is de fiets in opkomst. Hoe fijn! Want wat heerlijk is het om op een tweewieler een nieuwe stad te verkennen. Zo kun je in korte tijd veel zien. En je komt op plekken die je anders niet zo snel zou ontdekken. Ik maakte een fietstocht in de volgende 3 fietssteden.

Wenen: fietsen langs de Donau

Wenen is een ideale stad vanaf de fiets gezien. Langs de Ringstrasse, de boulevard om het centrum, ligt een goed fietspad én veel van de grote bezienswaardigheden. Zo kun je in één klap de Staatsoper, de Hofburg en het parlement afvinken. Op diverse plekken in de stad kun je een fiets huren volgens het zogeheten Citybike-systeem. Je trekt zo’n citybike uit een fietsbox en levert hem op een andere locatie weer in. Wel heb je hiervoor een Citybike Touristcard nodig. Het schijnt simpel te werken, maar toch kozen wij voor de oude vertrouwde fietsverhuurder. Één van de grootste, Pedal Power, bevindt zich vlak naast het Prater park. Mocht je het kantoor niet direct kunnen vinden: bij de informatiebalie van het amusementspark weten ze je wel de weg te wijzen. Het leek mij leuk om op de fiets het stadspark te bekijken, want het is groot! En een fijne plek om rond te touren zonder het drukke stadsverkeer. Wat buiten het centrum, maar vlak naast Prater, ligt het Hundertwasserhaus. Met de fiets onder de kont is dit eenvoudig aan te doen. Dit werd dus onze eerste stop. Het hoogtepunt van deze toeristische trekpleister lijkt wel het tegenovergelegen winkelcentrum(pje) met enkel souvenirwinkels, gezien het aantal toeristen daarbinnen dan. Na een blik op de gevel van het wooncomplex, ontworpen door de controversiële Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser, wordt de fietstocht dus snel weer vervolgd. Terug door Prater richting de Donau. Het is even zoeken naar de juiste weg. We doorkruizen een woonwijk. Hier geen toerist te bekennen. En na het oversteken van een drukke autoweg weten we de rivier te bereiken ter hoogte van het Hilton Hotel. We worden getrakteerd op een weids uitzicht over het water. Heel anders dan de Weense binnenstad. Verrassend leuk zo’n geïmproviseerde fietstocht. We fietsen een stukje over een rustig fietspad langs de Donau. Bij de Sint-Franciscus van Assisikerk keren we het water weer de rug toe en rijden we terug naar de fietsverhuur. Zo’n anderhalf uur na vertrek leveren we de fietsen weer in. En een mazzeltje: we hoeven maar voor een uur af te rekenen.

3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien

Lissabon: fietsen op het Expo ’98 terrein

Tegenwoordig heet deze wijk, gelegen aan de Taag, Parque das Nações. Ik bezocht Lissabon in de zomer. Mocht je de warmte en drukte van de binnenstad even willen ontsnappen, dan is dit stukje Lissabon een ware verademing. Het heeft echt dat Mediterrane sfeertje, maar op een bijzondere manier. Het is ruim opgezet met een brede wandel- en fietspromenade (zonder auto’s!) en enorme hypermoderne bouwwerken. De 5 kilometer lange strook langs het water leent zich uitstekend voor een fietstochtje met een verfrissend windje door je haren. Daardoor hoort Lissabon wat mij betreft helemaal thuis in dit rijtje fietssteden. Fietsverhuurder Tejo Bike vind je achter het informatiecentrum tegenover winkelcentrum Centro Vasco da Gama. Wij fietsen van het Oceanário langs de Vasco da Gama toren tot aan de Vasco da Gama brug en weer terug. Onderweg passeer je parken, paviljoens, waterfonteinen en natuurlijk altijd het mooie uitzicht op de Taag aan je zijde. In dit gebied zou je gemakkelijk een dag door kunnen brengen met een bezoek aan het grootste aquarium van Europa, het wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento of een ritje met de Teleférico kabelbaan. Wij sluiten ons middagje fietsen af met een Mojito op het terras, altijd goed.

3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien
3 Europese steden vanaf de fiets gezien

Nice: fietsen over Promenade des Anglais

Naast liggen aan de Middellandse Zee (op het kiezelstrand) kun je in Nice ook heel fijn fietsen langs de Middellandse Zee. Een leuke actieve afwisseling tijdens je stedentrip gevuld met cultuur, zon, zee en strand. Promenade des Anglais is bijna 8 kilometer lang en erg in trek bij joggers, skaters en fietsers. In Nice kun je een blauwe fiets huren bij Vélobleu, ook weer zo’n openbaar fietsenplan. Je betaalt hier gemakkelijk met een creditcard. Oké, wel nadat je je eerst geregistreerd hebt per telefoon of internet, wat even een gedoetje is. De blauwe fietsen staan op diverse plekken in de stad, ook langs de boulevard. Je spot ze al snel. Wij fietsen simpelweg de promenade af. Aan het einde scoren we koude drankjes langs de weg en drinken deze op in de schaduw van de fotogenieke witte paviljoens die langs het fietspad staan. Hallo vakantiegevoel!

3 Europese steden vanaf de fiets gezien

Wat zijn jouw favoriete fietssteden in Europa?

Er zijn nog geen reacties

PLAATS EEN REACTIE

Van wie is Reishoedje?

Dit Reishoedje is van Maria. Op reis gaat Reishoedje altijd met haar mee. Vaak naar zonnige oorden. In de kou wordt Reishoedje ingewisseld voor een reismuts. Maar dat klinkt zo raar. Vandaar de naam Reishoedje!

Instagram

Facebook