Hoe mijn fascinatie voor vulkanen begon: Sicilië en de Eolische eilanden

5 oktober 2015 , In: Europa, Italië, Reizen , With: No Comments
1

De Etna zul je vast wel kennen, misschien (nog) niet zelf beklommen, maar dan in ieder geval over gehoord. Met een hoogte van 3329 meter is het de grootste actieve vulkaan van Europa. Minder bekend zullen de vulkanen op de Eolische eilanden zijn. Ik had er, totdat ik mij ging verdiepen in Sicilië, in ieder geval nog nooit van gehoord. Het is een eilandengroep in de Thyreense zee ten noorden van Sicilië. Wij combineerden een bezoek aan beide vulkanische gebieden in een reis van 10 dagen. Sindsdien hebben vulkanen een enorme aantrekkingskracht op me.

Etna

Voordat wij een bezoekje brachten aan deze enorme reus, zagen wij de Etna al dagenlang boven het landschap van Sicilië uittorenen. Als je naar Sicilië gaat, kun je er dan eigenlijk ook gewoon niet omheen. Een dagtrip naar de Etna kan echt niet ontbreken bij een reis naar dit mooie Italiaanse eiland. De Etna was de allereerste vulkaan die ik in mijn leven beklom. Ik was meteen verkocht. Wat een bijzondere ervaring. Eenmaal boven is het net of je in een kaal zwart maanlandschap rondloopt. Overigens kun je vanaf Rifugio Sapienza aan de zuidzijde van de Etna met een kabelbaan de berg op en hoef je dus niet alles zelf omhoog te klauteren. Vanaf het eindpunt van de kabelbaan kun je met een jeep of een gids nog een stukje verder de Etna op. Wij lieten ons in één van de jeeps, wat een soort gigantische maanvoertuigen zijn, omhoog rijden naar de eerste krater. Hier kun je vervolgens omheen wandelen. Op het hoogste punt van de kraterrand kijk je zo de vulkaan in. Aan de andere kant zie je tussen het wolkendek door in de diepte de kleine dorpjes rondom de Etna liggen. Spectaculair! Houd er wel rekening mee dat het op 3 kilometer boven zeeniveau wat frisser kan zijn. T-shirt en slippers zijn echt geen goed idee. Ik was maar wat blij met mijn dikke vest, jas en bergschoenen. Het beklimmen van de Etna, zoals wij deden met kabelbaan en jeep, is trouwens geen goedkoop uitje. Wij betaalden zo’n 60 Euro per persoon (in oktober 2012) om boven te komen. Maar dat is het zeker waard.

Hoe mijn fascinatie voor vulkanen begon: Sicilië en de Eolische eilanden Hoe mijn fascinatie voor vulkanen begon: Sicilië en de Eolische eilanden Hoe mijn fascinatie voor vulkanen begon: Sicilië en de Eolische eilanden

Vulcano, Eolische eilanden

De Etna was mijn eerste grote liefde. Wat betreft vulkanen dan. Maar Vulcano heeft pas echt mijn hart gestolen. Vulcano is het op twee na grootste eiland van de Eolische archipel. De meeste mensen verblijven op grote broer Lipari. Wij kozen echter voor een leuk appartement met zwembad op het kleinere Vulcano.

Bij aankomst met de ferry in Porte di Levante kwam de zwavellucht ons al tegemoet. Die geur zal ik niet snel vergeten, want weken na thuiskomst stonken mijn kleren nog naar rotte eieren, ondanks vele wasbeurten. Neem dus niet je meest favoriete zomerjurkjes mee naar dit eiland. De zwavellucht is afkomstig van de warme modderbaden waarvoor velen naar Vulcano komen. De baden schijnen te helpen tegen huidproblemen en reuma. Heilzaam of niet, ik vond het vooral erg vermakelijk om mezelf compleet met modder in te smeren.

Genoeg over modderbaden, ik had het over vulkanen. Die heb je op Vulcano namelijk ook. Heel wat kleiner dan de Etna, maar misschien juist daarom net wat specialer. Wij liepen namelijk vanuit ons appartement in een kwartiertje naar de voet van de vulkaan. Deze Gran Cratere is sinds 1890 trouwens niet meer uitgebarsten, in tegenstelling tot de Etna, die in 2013 nog lava en as uitspuwde. Er is één pad op de Gran Cratere dat omhoog leidt, dus dat wijst zich vanzelf. In dik een uur loop je naar de kraterrand. Het uitzicht vanaf daar is fantastisch. Op verschillende plekken komen zwaveldampen uit de krater. Een heel bijzonder gezicht. Vanaf de top kun je ook goed de andere Eolische eilanden zien liggen. Wat een plaatje niet?

magische vulkanen op Sicilie en de Eolische eilanden magische vulkanen op Sicilie en de Eolische eilanden
Nog een extra tip: neem vanaf Vulcano ook eens de ferry naar Lipari en huur daar een scooter om de verschillende dorpjes op het eiland te verkennen. Een erg leuke dagtrip.

Je begrijpt, ik wil meer! Welke vulkaan zou ik volgens jou echt eens moeten beklimmen?

Er zijn nog geen reacties

PLAATS EEN REACTIE

Van wie is Reishoedje?

Dit Reishoedje is van Maria. Op reis gaat Reishoedje altijd met haar mee. Vaak naar zonnige oorden. In de kou wordt Reishoedje ingewisseld voor een reismuts. Maar dat klinkt zo raar. Vandaar de naam Reishoedje!

Instagram

Facebook